Pro Tools Sistemlerinde Optimizasyon

HD sistemlerde yükün büyük bir kısmını harici kartlar taşırken ‘host-based’ sistemlerde Pro Tools, kurulu olduğu bilgisayarın işlemci gücünü kullanır. Sistem için en uygun ayarları yaparak performansı arttırmak, başka bir deyişle optimize etmek için SET UP menüsünden PLAYBACK ENGINE penceresini açın.

En üstteki aşağı doğru açılan menüde Pro Tools’un kullandığı mevcut ses motorunu yani ses kartınızı görebilirsiniz. Eğer birden fazla ses kartınız mevcut ise bu menüden hepsini görüntüleyebilir ve istediğinizi seçebilirsiniz (Pro Tools 9 ve sonraki versiyonlar için.) Aşağıdaki resimde Apple dizüstü bilgisayarımın üzerindeki dahili ses kartının seçili olduğunu göreceksiniz: Pro Tools Aggregate I/O

Pro Tools’ta sistem ayarlarını gerçekleştirebildiğiniz Playback Engine penceresi

Hardware Buffer Size
Hardware Buffer Size (H/W Buffer Size), bilgisayarınıza ait işlemcinin ‘plug-in’ işlemleri gibi görevler için bir defada kaç adet sample ile işlem gördüğünü belirler. Bu işlem sırasında mutlaka bir gecikme yaşanacaktır. Bu gecikme miktarı H/W Buffer Size ile doğru orantılı olarak çalışır. Arttırıldığında gecikme de artar. Tersi de doğrudur. H/W Buffer Size ayarı o an yapmakta olduğunuz işleme göre değişecektir. Mevcut işlemlerinizin niteliğine göre çeşitli defalar bu ayarı değiştirmeniz gerekecektir.

Kayıt sırasında kayıt edilen enstrumanı dinlemeyi Pro Tools üzerinden yapıyorsanız, gecikmeler performansı olumsuz etkileceğinden, düşük buffer size ile çalışmalısınız. Sistem hataları almaksızın inebileceğiniz en düşük değere ayarlamalısınız. Aynı anda kayıt edilen kanal sayısı, bilgisayarın işlemci hızı, kayıt sırasında kullanılan plug-in’lerin sayısı ve türü buffer size ayarlarını etkileyen faktörlerdir.

Edit ve miks sırasında ise daha çok işleme ve efekti izin verdiği için yüksek buffer size ile çalışmalısınız.

Host Processors ve CPU Usage Limit
CPU Usage Limit ile birlikte Host Processors ayarı bilgisayarınızda yer alan işlemcilerin kaç adedinin ve ne kadarının plug-in işlemleri için kullanılacağınızı belirlemenize yarar. Host Processors ayarı birden fazla işlemciye sahip bilgisayarlarda çoklu işlemci desteğinin dervreye sokar. İşlemci sayısı arttırkça plug-in işlemleri için daha fazla işlemci gücü tahsis edilmiş olur. Sayı düşürüldüğünde Pro Tools’ta otomasyon, ekran görüntüleri, video oynatma ve Pro Tools’un yanı sıra çalışmakta olan (Reason, Live, BFD gibi) diğer programlara ayrılan işlemci sayısı (gücü) artacaktır. Çok işlemcili sistemlerde en iyi sonuçlar genellikle; Host Processor sayısının mevcut işlemci sayısının bir eksiği olarak, CPU Usage Limit’in ise %80-%85 aralığında bir değer olarak belirlendiğinde elde edilmektedir.

Ignore Errors During Playback/Record
Bu opsiyon devreye sokulduğunda, işlemci ihtiyacı belirlenmiş olan CPU Usage Limit’in üzerine çıksa dahi Pro Tools geri çalmaya ve kaydetmeye devam eder. ‘Host based’ Pro Tools sistemlerinde bu seçeneği işaretlemek Minimize Additional I/O Latency opsiyonunun da görüntülenmesini sağlar.

Final miks sırasında hata düzeltme opsiyonu devreden çıkarılmalıdır, aksi takdirde istenmeyen klik ve pop seslerinin çıkmasına sebep olacaktır.

Minimize Additional I/O Latency
Bazı Pro Tools sistemleri, geri çalma ve kayıt sırasında sistem hatalarını görmezden gelebilmek için en az 128 sample’lık ek buffer size’a ihtiyaç duyar. Normal şartlarda buffer size belirlenmiş olan H/W Buffer Size’ın yarısı veya 128 sample olarak (hangisi büyükse) olarak belirlenir. Bu opsiyon işaretlendiğinde hata düzetlme amaçlı ek buffer size değerini 128 sample ile sınırlar.

Delay Compansation Engine
Delay Compansation Engine ayarı sistem kaynaklarının ne kadarlık bir kısmının Pro Tools mikserindeki gecikmeleri yöneten Pro Tools Delay Compansation için ayrılacağını belirler.

None: Delay Compnsation devrede değildir.
Short: 44.1/48 kHz örnekleme oranında, her bir kanal için 1023 sample’lık bir gecikme telafisi sağlar. Çok fazla plug-in’in kullanılmadığı projeler için en uygun ayar budur.
Long: 44.1/48 kHz örnekleme oranında, her bir kanal için 4095 sample’lık bir gecikme telafisi sağlar. Çok fazla plug-in’in kullanıldığı ve oldukça fazla gecikmenin mevcut olduğu projeler için en uygun ayar budur.
Maximum: 44.1/48 kHz örnekleme oranında, her bir kanal için 16383 sample’lık bir gecikme telafisi sağlar. 4000 sample’dan fazla gecikmenin yaşandığı projeler için gereklidir. TDM donanımının yapısı gereği Pro Tools HD sistemlerde bu opsiyon mevcut değildir.

compel_buma_banner

Delay Compensation’a Neden İhtiyacımız Var?
Kayıt sırasında her kanalda kullanacağımız plug-in’ler farklı olacağından oluşacak gecikme süreleri de farklı olacaktır. Bu durumda kanallar zamanlama açısından birbiriyle uyumsuz olacak, faz kaymaları ve senkron sorulnları meydana gelecektir. Delay Compansation özelliği bunu telafi etmek için her bir kanala çeşitli miktarlarda gecikme ekleyerek hepsinin aynı gecikme ile (bakınız Short, Long, Maximum seçenekleri), senkronlu bir şekilde çalmasını sağlayacaktır. Delay Compensation geri çalma ve miks sırasında her zaman, kayıt surasında ise çoğu zaman devrede olmalıdır.

Cache Size
Sadece Pro Tools HD veya Pro Tools ile birlikte Complete Production Toolkit eklentisine sahip olan sistemlerde mevcuttur. Cache Size ayarı Pro Tools’un içindeki dijital ses motorunun (DAE – Digital Audio Engine) geri çalma ve kayıt sırasında ne kadar RAM kullanılacağını belirler. Düşük değerler hafıza kullanımını azaltır, yüksek değerler sürücü performansını arttırır.

Plug-In Streaming Buffer Size and Optimization (Sadece Structure plug-in’i için geçerli)
Bu ayar sadece eğer Structure plug-in’i kurulu ise görüntülenir. Structure plug-in’i için sürücüden geri çalma sırasında ne kadar RAM kullanılacağını belirler.

Bora USLUSOY

Bir Cevap Yazın